"Paardenmest in thuiscompost?”

Via ons Youtube-kanaal kregen we volgende vraag binnen: “Kan ik ook paardenmest thuiscomposteren, in een mix met ander organisch thuiscomposteermateriaal? “  

Een goede vraag lijkt ons. Want mest van een paard is niet te vergelijken met de uitwerpselen van andere grote grazers. 

Paardenmest mixen in thuiscompost? Ja dat kan!

Paardenmest is in se prima materiaal om in thuiscompostering te brengen. De vertering van het paard is immers helemaal niet te vergelijken met die van andere grote grazers. Die andere grote grazers herkauwen hun voedsel waardoor hun uitwerpselen vaak heel vochtig zijn en nog weinig structuur en vezels bevatten. Een paard herkauwt niet wat wil zeggen dat gras, bloemplanten, hooi en stro vaak nog herkenbaar zijn in de uitwerpselen. Die uitwerpselen (eventueel gemengd met urine en stalstro) zijn alvast een prima uitgangssituatie om te composteren.

Opgelet: niet alle paardenmest geschikt voor thuiscomposteren

Bovenstaande impliceert tegelijk dat niet alle paardenmest hetzelfde is. Gaat het in jouw specifieke geval enkel om de uitwerpselen, of gaat het vooral om vochtig stalstro waarin zich (wat) uitwerpselen bevinden, of is het iets daar tussenin?We geven graag volgend advies mee. Opgelet: dit zijn vuistregels, er moet steeds gekeken worden naar de specifieke situatie. 

  • Als je werkt met pakweg ½ stalmest (dus effectief het mengsel van stro met daarin wat urine en uitwerpselen) en ½ keukenresten, en deze vervolgens volgens de regels van de kunst composteert, dan zal dit leiden tot een volwaardige compost. Een verhouding van meer stalmest en minder keukenresten zal hoogstwaarschijnlijk een iets te droge uitgangssituatie zijn (of alvast na een eerste hittepiek makkelijk leiden tot uitdroging in bepaalde zones van het composterend pakket).
  • Als je werkt met quasi uitsluitend de uitwerpselen van het paard, dan is de verhouding van 1/5 paardenmest, 2/5 keukenresten én 2/5 bruin materiaal (=droge bladeren, hooi, stro, fijngesnipperd hout, verkleind haagscheersel) een mooie combinatie die ongetwijfeld goeie compost zal opleveren. Dat bruin materiaal is in dit geval sowieso essentieel; enkel uitwerpselen en keukenresten zal na een (vermoedelijke) korte hittepiek leiden tot zuurstofgebrek (in elkaar zakken van het geheel wegens gebrek aan structuurmateriaal) en stilval van de compostering.

Wil je ook starten met thuiscomposteren? Check dan zeker ons filmpje

Meer weten over thuiskringlopen? 

Ontdek hier alles over thuiskringlopen