Maak nu al werk van de lente met compost voor je bloembollen

Bloembollen die in het voorjaar zullen bloeien, worden in het najaar geplant. Het planten gebeurt best tussen einde september en november. De vroegstbloeienden (b.v. sneeuwklokje) moeten al voor half oktober de grond in.

Tip: Plant geen bollen wanneer de vorst al in de grond zit of wanneer de bodem kletsnat is. Hoe vroeger de bolletjes de grond in gaan, hoe sneller ze wortelen en scheuten zullen ontwikkelen. In het begin van de herfst is het nog een beetje warm, waardoor de bolletjes al kunnen schieten. Bolletjes die al wat uitgegroeid zijn, zijn beter bestand tegen vorst in de grond.

Bloembollen houden van compost

De belangrijkste eis van bolgewassen is een luchtige en snel opdrogende grond. In natte grond verstikken de bollen en rotten ze weg. Bloembollen gedijen het best in een zwarte grond met veel humus. Zeker voor de vaste bolgewassen die niet jaarlijks uit de grond worden gehaald, is het goed doormengen van de bodem met een flinke dosis compost een absolute aanrader. Je zorgt dan immers voor een voorraadje compost waar de bloembollen de komende jaren beroep op kunnen doen.

Bloembollen planten met compost

Plant de bloembollen niet dieper dan vier keer hun dikte

Voor het planten kan je een echte bollenplanter gebruiken, maar met een gewoon plantschopje lukt het ook. Dit heeft als nadeel dat maar zelden alle bollen op een zelfde hoogte geplant zullen worden. Wie een bolletje te diep plant, zal het zelfs nooit zien opduiken. Een algemene regel is dat je de bolletjes nooit dieper dan vier keer de dikte van het bolletje zelf mag planten. Er zijn echter heel wat uitzonderingen, je goed informeren is de boodschap. Na het planten, leg je bovenop de bol nog wat grove compost. Succes verzekerd.
 

Ga deze lente ook voor een bollengrasland!

In de trend naar meer natuurlijke tuinen, kiezen steeds meer mensen voor de aanleg van een bollengrasland. Dit stukje gazon wordt dan in de lente omgetoverd in een zee van prachtig bloeiende krokussen, narcissen of minder gekende soorten als kievitsbloem of grote sneeuwroem. Gouden tip: maai het bollengrasland pas als het loof van de bolgewassen vergeeld is. Veel plezier ermee!

 

Bloembollen planten met compost

 

 

Meer weten over compostgebruik in de tuin in het najaar? 

Ontdek hier alles over compostgebruik in de tuin in de herfst