Ga zoveel mogelijk voor waterdoorlatende paadjes in je biodiverse (stads)tuin!

Vermijd verhardingen in je biodiverse (stads)tuin

We worden de laatste jaren vaak geconfronteerd met hitte en droogte en watertekorten, én tegelijk ook met stortbuien en soms zelfs wateroverlast. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Bovendien heeft groen ook een positief effect op de gezondheid, het menselijk contact, de ontspanning.  

De vele voordelen van waterdoorlatende paadjes in de (stads)tuin!

Probeer wanneer je je terras, oprit, tuinpad en dergelijke onder handen wil nemen, zoveel mogelijk om te denken naar waterdoorlatende alternatieven. Verhardingen in bijvoorbeeld steen of beton hebben natuurlijk een meerwaarde, maar weet ook dat deze verhardingen, net als steen of beton, in de zomer veel warmte opslaan en die warmte langzaam afgeven, wat voor hogere omgevingstemperaturen kan zorgen. 

Dankzij waterdoorlatende paadjes in organisch materiaal kan regenwater overal in de tuin vlot de bodem in dringen. Een heel mooi voorbeeld is een tuinpad van houtsnippers. Die organische resten warmen nauwelijks op. En het erop vallende regenwater stroomt niet weg, maar sijpelt waar het water is gevallen langs de snippers rechtstreeks in de grond.  Op die manier kunnen de plantenwortels er vlot bij, wordt het grondwater netjes aangevuld en stroomt het water niet weg (wat elders voor wateroverlast zou kunnen zorgen). Ontdek er alles over in dit filmpje! 

Meer kringlooptips over hoe je voor meer groen en biodiversteit kan zorgen in je (stads)tuin vind je hier

Wist je dat Vlaco overal in Vlaanderen workshops aanbiedt om de kringloop thuis beter te sluiten? 

Ontdek meer over workshops  en bekijk onze kringloopbrochures!

 

Meer weten over thuiskringlopen

Ontdek hier alles over thuiskringlopen