10 tips om je tuin natuurlijk klimaatbestendiger te maken

Lange droogteperiodes, afgewisseld met hevige plensbuien waarbij het regenwater gewoon wegspoelt … we zien het ook bij ons steeds vaker gebeuren tijdens de zomermaanden. Het gevolg? Een uitgedroogde en keiharde tuinbodem. 

Door de principes van het kringlooptuinieren toe te passen, kan je de tuinbodem, het gras en de planten hier beter tegen wapenen. Duurzame grasbeheertechnieken als mulchmaaien en compostgebruik hebben heel wat troeven in handen om de tuin natuurlijk klimaatbestendiger te maken. 

Waarom is mulchmaaien zo effectief bij het voorkomen van uitdroging van de bodem tijdens langere hitteperiodes? We zetten 5 mulchmaai-facts op een rijtje:

mulchmaaien

  1. Mulchmaaien: een meerwaarde voor bodem en tuinier! Heb je flink wat grasoppervlak, maar toch liefst weinig grasmaaisel? Dan is mulchmaaien dé oplossing! De mulchmaaier is een grasmaaier die zodanig gebouwd is, dat het gras tijdens het maaien wordt verpulverd én tussen de grasmat wordt teruggeblazen. Tegenwoordig hebben de meeste grasmaaiers sowieso een mulchmaaistand. Voor een optimaal resultaat maai je max. 1/3 van de grashoogte. Tijdens het groeiseizoen betekent dat meestal wekelijks maaien. Daar staat een belangrijke tijdsbesparing tegenover: stoppen om de grasbak leeg te maken en het grasmaaisel af te voeren zijn immers niet langer nodig!
  2. Mulchmaaien beschermt tegen de hitte: bij mulchmaaien respecteer je een maaihoogte van 4 tot 5 cm. Bij die hoogte kan het versnipperde gras mooi tussen de grasmat vallen en krijgt de bodem meer schaduw en minder kans om uit te drogen.
  3. Mulchmaaien voedt de bodem: het grasmaaisel bevat voedingstoffen zoals koolstof (C) en stikstof (N). Door te mulchmaaien voer je die stoffen niet af, maar schenk je ze direct terug aan de bodem. Een gevoede bodem levert een gezond gazon op.
  4. Mulchmaaien stimuleert biodiversiteit: een gezonde bodem krioelt van het leven. Wist je dat onder één voetafdruk duizenden bodemorganismen schuil gaan? Hoe meer je dat bodemleven voedt, des te sneller zal de vertering van grassnippers verlopen. 
  5. Mulchmaaien vermindert viltvorming: vilt is de naam voor de oppervlaktewortels en de bovengrondse uitlopers van het gras die moeilijk verteren en als het ware een viltlaag op de bodem vormen. Om dit tegen te gaan, kan je verticuteren of – beter nog – mulchmaaien. Bij mulchmaaien krijgt de bodem meer schaduw en vocht en voelen de daarin voorkomende afbraakorganismen zich zo goed in hun vel dat ze vlot elk begin van viltvorming kunnen afbreken.

Ontdek hier nog veel meer over duurzaam grasbeheer en de voordelen ervan. 

Ook een jaarlijkse composttoediening - in het voorjaar of het najaar – heeft heel wat troeven in handen om de tuin en alles wat daarop groeit meer droogte- en hittebestendig te maken. Hoe dat precies zit en hoe je dat het best aanpakt, lees je in onze 5 composttips voor een klimaatbestendige tuin:

5 composttips voor een klimaatbestendigere tuin

  1. Compost? Dé ultieme bodempartner in de strijd tegen hitte en droogte. Wie compost gebruikt, redt het klimaat (alvast een beetje): door compost te gebruiken, verhoog je het organische stofgehalte van de bodem. In feite leg je koolstofdioxide en dus ook koolstof vast in de tuinbodem. De compost zorgt voor een betere bodemstructuur en bodemkwaliteit … én dus een betere opbrengst en mooiere planten. Maar compost is ook onze maat voor het klimaat. Wist je dat 40 liter Vlaco-compost een besparing aan koolstofdioxide oplevert die overeenkomt met de uitstoot van 100 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen?
  2. Wekenlang geen druppel regen en dan die plotse wolkbreuk. Herkenbaar? Ook hier helpt compost: het verbetert de bodemstructuur waardoor de bodem een soort spons wordt, met grote en kleine poriën. De kleine poriën houden bij lange droogte toch nog water in de bodem (sproeien hoeft dus niet). Bij plotse regenval, zorgen de grote poriën ervoor dat het water veel beter in de bodem dringt in plaats van af te spoelen en elders voor wateroverlast te zorgen. Dubbele winst dus!
  3. Bomen worden sterker én hittebestendiger door compostgebruik. Bomen zijn onze meest natuurlijke airco’s, ze zorgen voor koelte in de tuin. Maak bij aanplant van een boom het plantgat voldoende groot, en meng een ruime hoeveelheid compost door de tuingrond waarmee je het gat opnieuw vult. De boom zal sneller ‘aanslaan’ en de compost zorgt voor een langetermijn-basisbemesting én voor een betere waterhuishouding rond de wortels. Wanneer en hoe je bomen het best aanplant, lees je hier.
  4. Mijn gazongeheim heet … compost: je hoopt nu al dat je weldra weer lachend kan bruinen op jouw groene gazon, maar je vreest dat je eerder groen zal lachen op een bruin gazon? De perfecte tuingrond is humusrijk, kruimelig en licht. Deze bodem verkrijg je door bij aanleg van het gazon de bodem te verrijken met compost. Vertrek je van nul en start je nu met de aanleg van een gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Ligt het gazon al op jou te wachten? Dan kan je zeker ook nog uit de voeten met compost. Als je het gazon mulcht met een dun laagje fijngezeefde compost, verrijk je de bodem ook met heel wat organische stof. Dit zorgt voor een gezondere gazonbodem met minder ‘rosse’ plekken en mos in het grastapijt. Ontdek hier hoe je het aanpakt.
  5. Compost is eten en drinken tegelijk: wie tuiniert, maakt borders schoon, oogst fruit en groenten,… en haalt op die manier voedingsstoffen en organisch materiaal weg uit de bodem. Die wordt daardoor langzaam schraler. Een flinke compostgift kan wonderen doen. Compost zorgt voor voedingsstoffen die geleidelijk vrij komen én voor een betere bodemstructuur waardoor deze weer beter water kan opslaan. Hoeveel compost je best inwerkt bij welke tuintoepassing, ontdek je met onze handige compostcalculator.

Ontdek hier nog veel meer over compostgebruik en de voordelen ervan.